Fakta om killingkött
- Smaken är mild, sägs påminna om kalvkött med en aning viltsmak.
- Gränsen mellan killing och get går ungefär vid ett års ålder.
- När killingarna diat 8-10 veckor efter födseln motsvarar köttkvaliteten gödkalv och dilamm – men väger bara ungefär 3 kilo.
- För att få både mer smak och lite mer att bita i så låter man killingarna äta upp sig till hösten då de kan väga 10-15 kilo.
- Getter är utpräglade lövätare och om de får ströva någorlunda fritt i skogen äter de nästan uteslutande löv, bark och örter. Alltså utför killingarna ett gott arbete att hålla undan sly vilket bidrar till ett öppet landskap.
- Eftersom getkött är ett magert och ganska torrt kött går det utmärkt att frysa. Det är ungefär som älgkött. Det har lång hållbarhet jämfört med lammkött.
- Sverige importerade 2 ton getkött under 2006. 1 ton från Danmark och 2 ton från Frankrike. (Källa Jordbruksverket SJV)
- Killingkött är proteinrikt och magert och ofta med bättre fettkvalitet än de flesta andra köttslag (nöt, gris, lamm och kyckling). Det innehåller mer omättat fett (kan skifta beroende på viket bete killingarna har haft.) Getter lagrar inte fett i köttet utan mest i buken eller på utsidan av musklerna.