IMG_20170912_151130_923

Ostar i vårt sortiment, t.ex.

Getostbollar

15 dagar lagrad lactique/färskost i rapsolja, perfekt som de är, i sallad eller att gratinera med i ugnen. Omdöme från SM Mathantverk 2018: ” En god och oerhört snygg produkt med vackra symmetriska bollar och en slät, krämig konsistens”

SMÅLÄNDSK ELDOST®

Vår prisbelönt Småländsk Eldost®/grill & stekost på get- och komjölk-blandning eller beroende på säsong enbart på ekologisk komjölk. Ömdöme från SM Mathantverk 2018: ” Mycket balanserad smak mellan ko, get, gräddighet och chili med tydlig hetta och sälta. Fin konsistens. Vackert utseende med chili på utsidan!”

Höjdens Ädelgrön

…2-4 månader lagrad grönmögelost. Ärlig, ääädel och smakrik!

Geta

Getost af typ fetaost. En enkel, bondig och klassisk getost som gör maten alltid roligare och go’are! Finns vakuumförpackat, oljemarinerad i glasburk eller i saltlake.

Pur Chévre

PurChevre med stor variationsrikedom! Perfekt som den är med sin mild-syrliga smak, gärna till ett frisk (syrlig) torrt vitt vin eller utmärkt i matlagning… som ger maten verkligen en speciell, ädel karaktär! T. ex. varm getost! (chevre chaud)

Naturliga, obehandlade getostar får under mognadslagringen mögeltillväxt på utsidan. Det kan visa sig enstaka gröna och vita mögelprickar – det är naturligt och tyder på hantverksmässigt tillverkning. Det påverkar inte kvaliteten eller smaken och allt kan ätas.

Getost Créme

Getostcréme är färskost, bredbar med olika smaksättningar. T. ex. rosépeppar, vitlök osv. Gott på mackan eller ihop med vår surdegs-baquette. Naturell passar getostcréme också bra i matlagning naturligtvis – ännu godare i desserter!

Ziggy Star

Klassisk kittost på ekologisk komjölk! Smakar bra ihop med ett glas vitt vin som har bra syra o frukt t.ex. en Gewurztraminer.

DOPPOST i GRANBARK

Doppost kallar vi vår ”fondueost” i granbark.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort plasten och låt ovandelen vara öppen.

Stick åtta till tio små hål i osten med en skalkniv och tryck ner vitlöksbitar i hålen. Häll vinet över osten, ställ på en plåt och baka tills den är väldigt varm och rinnig, ca 20-30 minuter. Servera genast. 

Doppa brödbitar, grönsaker… i osten och njut. Eller gör en hel måltid av det genom att servera med exempelvis en god skinka, krispiga inlagda gurkor och saltbakad potatis.

minst 400 g, 2-4 pers


Mejeriet är byggt efter gällande livsmedelslagstiftning och står under livsmedelsverkets kontroll. Vi har ett väl fungerande egenkontroll program med bland annat riskanalyser och kontinuerliga bakteriekontroller av våra produkter.


GETost

Getost sägs vara den allra äldsta osten, och den finns i alla möjliga varianter, som färskost naturell eller med kreativa ört & kryddblandningar, lagrad färskost med olika slags mögelkulturer, mjukostar, semihårda och hårdostar… Det finns hundratals olika getostar. Många av de ostar är lagrade färskostar som kallas för lactique ibland.

En typisk och fantastisk god getost är t ex en enkel färsk getost med örter.. t ex gräslök på. Klassikern bland getostarna är väl den kortlagrade färskosten som vi ofta kallar för ”Chévre” här i Sverige. Den använder man gärna till den populära chevre chaud (varm getost) rätten. Denna och andra ostar som t ex den svenska getosten vit caprin eller opastöriserad källarlagrad getost, kan under mognads/lagringstiden utvecklar den typiska getsmaken, mer eller mindre! Det är de s.k. kapron och kaprinsyror i getmjölken som kan ge denna karakteristiska get-arom. Kaprinsyra anses av många naturliga livsmedel förespråkare för att vara ett viktigt bidrag till god hälsa (källa:threebackyards.com). Färsk getmjölk smakar neutral, lite sötaktigt – god! Även färskost på getmjölk smakar inte ”get”. Är man känslig eller nybörjare vad gäller getost, bör man kanske starta med färskost och sedan testar fram sig i denna fantastiska getost-världen!

Till matlagning passar getost perfekt! Getost med stor variationsrikedom ger maten en speciell ädel karaktär! I oändliga maträtter kan ost gjord på mjölk från dessa temperamentsfulla härliga djur höjer smakupplevelsen. Även finfina desserter kan komponeras med den…och där lämpar sig bäst färskost! Den milda smaken passar utmärkt till efterrätter! T ex i en fin getosttarte!

GETmjölk

Vi anser att vår getmjölk är något mycket värdefullt som vi aktsam vidareförädlar. Det är inte bara för att vi jobbar hårt året runt, för att kunna producera en frisk och näringsrik mjölk, utan också för att getmjölk har en unik sammansättning med hälsofrämjande egenskaper! Många människor föredrar getmjölk och getost inte bara p g a den goda smaken utan också för att den är mer lättsmält för oss. Getmjölksprodukter är jämfört med komjölksprodukter mera lättsmält p g a de korta – medellånga fettsyrorna och de mindre proteinerna. För övrigt är getostar en värdefull näringskälla till Kalcium, vitaminer – framför allt vitamin D och K, kalium och fosfor! Ost på getmjölk är snövit jämfört med ko-ostar som är mer gulare i färgen. Detta beror på att en get omvandlar betakaroten direkt till vitamin A – medan betakaroten är kvar i kossornas mjölk.

Det är skillnad på mjölk och mjölk

Naturlig obehandlad mjölk är ett fantastiskt nyttigt livsmedel som ger liv och livskraft…, som förtjänar vår aktsamhet! I den naturliga opastöriserade mjölken finns ett perfekt fungerande immunförsvar och en sammansättning som våra kroppar längtar efter. Vi består ju faktiskt av fler bakterier än celler i kroppen. Och som Judith Mudrak skriver i sin bok ”Milch ist nicht gleich Milch” Vi lever i en symbios med levande bakterier, ja vi är bokstavligen bakterio-sapiens! Vi är ansvariga för att skydda/livnära dessa goda bakteriekolonier. Obehandlad mjölk till skillnad från pastöriserad mjölk är rik på enzymer och har kvar en bred flora av positiva mikroorganismer. Med mjölkens komplexa immunsystem, som består av olika bioaktiva komponenter, t ex laktoferrin eller laktoperoxidas, håller mjölken koll på oönskade bakterier.

Mjölk av sämre kvalitet är pastöriserad, därmed denaturerad. Är den dessutom homogeniserad och i värsta fall från sjukliga djur, då är mjölk inte längre det som naturen har ”tänkt sig”, utan blir tvärtom ett ohälsosamt livsmedel.

Den som besöker olika gårdsmejerier, särskilt med egen småskalig mjölkproduktion, kommer att konstatera att ostarna på varje gård smakar olika. Det är den naturliga mångfalden av bakteriefloran varje plats har och det är sättet hur varje hantverksmejerist tillverkar sina ostar. Naturligtvis också fodret till djuren som varierar och många andra faktorer i ett stort samspel.

OSTlöpe

I vår osttillverkning använder vi på Höjdens Mejeri naturligt animaliskt ostlöpe som man har gjort i 6000 år! Ostlöpe används för att koagulera mjölken vid tillverkning av ost. I naturligt löpe finns det mer än 12 olika enzymer, bl a chymosin och pepsin, som gör att mjölken stelna och därav bli ostmassa. Det naturliga löpe med sina olika mångfaldiga enzymer påverkar också ostens smak positiv! Animaliskt löpe tillverkas inte utan är en biprodukt vid kalvköttproduktion och utvinns från löpmagen. Det slaktas inga djur bara för löpe-framställning!

Vi använder inte s.k. ystenzym eller mikrobiellt löpe/ ”vegetabiliskt löpe”.. förresten är ”vegetabiliskt löpe”en term som inte är tillåten inom svensk livsmedelsproduktion. Ystenzym eller mikrobiellt löpe framställs med hjälp av genförändrade bakterier eller mögelsvampar!

Ursprungligen kommer dessa alternativa billigare löpe-varianter från 70talet, från tvättmedelsindustrin och fram tills idag har de inom EU inte fått säkerhetsstatus „QPS – Qualified Presumption of Safety“.

”vegetabiliskt löpe” – dvs mikrobiellt löpe, tillverkas av mögelsvampar som ges näringslösningar. Deras nedbrytningsprodukt är enzymet s.k. mucorpepsin som utvinns från mögelsvampar med hjälp av kemi. Det är inte känd vilka näringslösningar som används i denna produktionsprocess för att få fram mucorpepsiner. För att producera enzymer behövs proteiner som i denna sammanhang egentligen bara kan ha animalisk ursprung, enl löpetillverkaren Hundsbichler Gmbh. Tillverkarna av artificiellt löpe, som till största delen är från Asien (det finns 1 tillverkare i Europa), uttalar sig tyvärr inte om vilka näringslösningar som egentligen används! Inte heller vet man om det används konserveringsmedel eller/och antibiotika!

Läs här en mycket intressant artikel om obehandlad / opastöriserat mjölk och människan.

https://www.rawmilkinstitute.org/updates/why-humans-drink-raw-milk?fbclid=IwAR15s3l80RujkndZePnoi2R1yyltPSBeMRtuN8BWWw1vUCD8o8kGCmslw6w

4 reaktioner till “

  1. I had the chance to taste some of Yvette’s and Mario’s handmade goat cheese made from the raw milk. It was a such great experience that we decided to visit regularly…. hope your cheese will soon be availalbe also in Germany! Thanks!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.