Ost gör man inte med gitarren runt halsen, sägs det i Frankrike. Ja, hantverksmässigt ystat ost kräver sitt arbete! När mjölken äntligen har hamnat i ystgrytan börjar en lång process med många moment innan osten är ”född”. Timmarna i mejeriet är bara en del medan mognadslagringen är en annan. Mognadstiden kan vara från månader till år och då ska osten få kärleksfull omvårdnad. Den ska ha tillsyn, vändas, ibland tvättas och borstas tills det blir en smakrik ost till slut.

 

VÅRA OSTAR ÄR GJORDA FÖR HAND OCH INNEHÅLLER INGA TILLSATSER

IMG_20170912_151130_923

OSTAR SOM VI TILLVERKAR ÄR TILL EXEMPEL…

 

  • Vit & Grönmögelostar  (gjorda av såväl get- eller ekologisk komjölk)

     

  • ”Farshultare” En lagrad getost med vitmögelyta

 

20170707_184855

 

  • Getost Créme naturell, med ramslök eller rosépeppar

 

  • Salladsost (typ feta) med härliga naturliga kryddor                                            geta1.jpg
  • Getostbollar

20180809_144548

 

 

  • Vår prisbelönt stekost ”Frid & Fröjd”, gjord på getmjölk & ekologisk komjölk – finns som naturell, med chilli eller pepparmynta                                                              IMG_5199SM_Brons_2018
  • Höjdens Gårdsost lagrad 3-4 månader
     red_1
  • Kittost – en ost med mycket smak. Här gör rödkittbakterierna och saltvattenbehandlingen att osten mognar ganska snabbt och får sitt typiska gul till orange yta.

29983474_580625795647598_3284902549706127263_o


 

Osthantverket på Höjdens Mejeri inspireras av duktiga mejerister från förr och nu, med en smak av kreativitet och helhetstänkande.


20171011_175051

3 reaktioner till “

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s